31 Mart 2018 Cumartesi

Chicago Gezilecek Yerler ...

Chicago, "rüzgarlı şehir" olarak nam salmış durumda. Adına da yakışır bir hava ile karşıladı malum.
Ben mart ayında gittim. Hava İstanbul'a göre çok soğuk, zaman zaman yağmur ve az da olsa kar vardı. Ama neyse ki cep telefonumda accuweather'ın uygulaması olduğundan, benim için çok da sürpriz olmadı.




Havalimanından şehir merkezine ulaşım konusunda alternatifler, taksi, CTA adı verilen metro ve Uber uygulaması. Taksi şehir merkezine yaklaşık 60 $ , Uber 35 $, CTA ise 5 $ tutuyor. Bunların içinde en iyisi kesinlikle Uber. O yüzden telefonunuza mutlaka Uber uygulamasını yüklemenizi öneririm. Şehir içinde yürüyerek hemen her yere ulaşabilirsiniz. Ama yürümeyeyim derseniz, CTA ya da hemen herkesin Chicago'da tercih ettiği ve bölgede çok yaygın olan Uber'i kullanabilirsiniz.

Benim konakladığım otel, Hyatt Centirc Chicago Magnificent Mile. Lokasyon olarak, Chicago'nun en popüler alışveriş caddesi olan North Michigan Avenue'ya 1 dakikalık yürüme mesafesinde, güvenli bir bölgede. Bu bölgeye genel olarak Magnificent Mile deniyor. Otelin hemen altında Amerika'da her adım başı göreceğiniz bir de Starbucks var.

Chicago'da, 1871 yılında küçük bir yangının büyümesi sonucu şehrin çok büyük bir bölümü küle dönmüş, yüzlerce insan ölmüş, yüzlerce insan evsiz kalmış. Bu tarihten sonra şehir yeniden yapılanmaya başlamış ve zaman içerisinde dev gökdelenler inşa edilmiş. Şehrin içinde yer yer daha ufak tefek binalara da rastlıyorsunuz. Malum yangın sonrası şehirde itfaiye teşkilatı çok büyümüş, genişlemiş. Her binada yangın musluklarını hemen görebilirsiniz.

Gelelim Chicago'da görülebilecek yerlere:
  • Millenium Park

  • The Bean

  • Navy Pier



  • John Hancocks's Building (360 Chicago) : 95. katta çok güzel bir restaurant var. Tavsiye ederim.


  • Water Tower

  • The Art Institute of Chicago (Chicago Sanat Enstitüsü)
  • The Chicago Theatre

  • Picasso Chicago


  • Tribune Tower

  • NBC Tower

  • Trump Tower
  • Marquette Building


  • Lake Point Tower

18 Mart 2018 Pazar

Zadar, Hırvatistan'ın Tatil Şehri. Zadar'da Ne Yapmalı, Nereye Gitmeli ?

Zadar, Hırvatistan'ın en önemli tatil kentlerinden biri. Ama maalesef Dubrovnik daha fazla ön plana çıktığı için, biraz geri planda kalmış bir durumda.

Zadar, Adriyatik Kıyısı'nda köklü bir tarihe sahip bir şehir. Liman şehri olması nedeniyle ilk anda bende Venedik'te olduğum hissine kapılmamı sağladı. Her yer hediyelik eşya dükkanlarıyla dolu. Ben Zadar'da gezerken çok zevk aldım.







Aşağıda Zadar'da gezilebilecek yerleri listeliyorum.

  • Aziz Donat Kilisesi

  • Roman Forumu

  • Aziz Mary Kilisesi

  • Zadar Katedrali
  • Sea Organ (Sahilde dalgaların kıyıya vurması, basamaklarda yer alan deliklerden harika sesler duymanızı sağlıyor. Kendini dinlemek için harika bir yer.) 

  • Greetings to the Sun ( Sea Organ'ın hemen yakınında yerdeki güneş panelleri güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek, gece farklı renklerde etrafı aydınlatıyor.

Yeme içme konusunda önerebileceğim yer ise deniz kenarındaki  Rıblji Restorant. Deniz ürünleri konusunda gerçekten çok başarılılar.




Kuzguncuk'ta Nereye Gidilir, Nerede Kahvaltı Edilir?

Kuzguncuk deyince benim aklıma gelen ilk şey Perihan Abla dizisi. 

Bugünlerde ise Kuzguncuk, çok kaliteli cafelerin olduğu bir semt. Kuzguncuk'ta İcadiye Caddesi Dere Sokak boyunca sağlı sollu bir sürü cafe var. Hem nostaljik, hem modern izleri bir arada bulunduran bu semt insana huzur veriyor.

Kahvaltı etmek için çok sayıda yer var. Benim öncelikli tercihim Ada Cafe. Ada Cafe, modern bir şekilde tasarlanmış, hanımlar tarafından işletilen  bir cafe. Kahvaltı seçenekleri oldukça zengin, temiz ve lezzetli. Minör (15 TL), majör (20 TL) ya da senyör (25 TL) kahvaltı seçebilirsiniz. Kahvaltı tek kişilik ama iki kişi de rahat rahat yiyebilir. Pancake, omlet, sahanda yumurta çeşitleri de sipariş etmenizi tavsiye ederim. 

Kahve içmek isterseniz de çok seçenek var. Benim tavsiyem Kuzguncuk Çikolata ve Kahve'den yana. Türk Kahvesi ve yanında değişik çikolata çeşitlerinden deneyebilirsiniz. Biz mantar şeklinde içi nutellalı olanlardan ve kestaneli çikolatalardan yedik. Çikolataların lezzeti ortalama seviyede. Ayrıca, Türk Kahvesi'nin yanında çakıl taşı çikolatalardan da getiriyorlar. 



Kahve için Kuzguncuk Çikolata ve Kahve'nin karşı sırasında, hemen yakındaki Sitare'yi de deneyebilirsiniz. 

Afiyet olsun :)

Eskişehir Odunpazarı Turu, Odunpazarı'nda Gezilecek Yerler ...

Eskişehir deyinca akla gelen ilk yer herhalde Odunpazarı'dır. Odunpazarı'nda çibörek yenebilecek yerlerden bir önceki yazımda bahsetmiştim. Odunpazarı tarihi dokusu ve renkli evleriyle her zaman gördüğümüz ortamdan farklı çok sevimli bir yer. 

Odunpazarı'nda değişik bir yerlerde kahve içeyim derseniz seçiminiz Cafe Rasta'dan yana olmalı. Aynı zamanda cafede bir de bembeyaz tüyleriyle samoyed cinsi olduğunu sandığım çok güzel bir de köpek vardı. 


Odunpazarı'na gelmişken şöyle özel bir şeyler alayım derseniz, Kırım Tatar Çibörek Evi'nin hemen yanında Geleneksel Ebru Sanatları Atölyesi var. Burada çeşitli maskeler, çanlar, bibloların üzerine ebru yapılmış. Atölyenin bir de özgür ruhlu bir cennet papağanı var. Kendisi çok arkadaş canlısı...





Ebru Atölyesi'nden çıkıp, sola döndüğünüzde bir hediyelik eşya dükkanı var. İçeri girdiğinizde her odası ayrı dekore edilmiş, sahibinin deyimiyle 100 yıllık bir Odunpazarı evinde olduğunuzu fark ediyorsunuz.