18 Ağustos 2019 Pazar

Bükreş’te Döviz Bozdurma…


Bükreş Otopeni-Henri Coanda Havalimanında uçaktan indikten sonra, havalimanında birkaç noktada döviz bozdurabilirsiniz. Döviz bozdururken, pasaportunuzu görmek istiyorlar, o yüzden yadırgamayın. Her yerde olduğu gibi Bükreş’te de havalimanında dövizi yüksekten bozuyorlar. O yüzden sadece ihtiyacınız kadarını bozmanızı tavsiye ederim. 

Şehir merkezinde ise birçok yerde döviz bürosu var. Ben çoğunlukla Dristor Kebap ve Exchange’te bozdurdum. Dristor Kebap’ın sahipleri Türk olduğundan TL de bozdurabiliyorsunuz. İhtiyacınız kadar döviz bozdurmanızı tavsiye ederim ama çoğunlukla minimum 20 Euro bozuyorlar. Son gün 10 Euro bozmak istediğimde Dristor Kebap haricinde hiçbir yerde bozduramadım. Elinizde kalan parayı hiç dert etmeyin. Havalimanında dönüşte paranızı Euro/Dolar’a çevirebilirsiniz. Bu arada free shop’ta Euro üzerinden alışveriş yapıldığından Lei bulundurmanıza gerek yok. Ağustos 2019’da 1 Lei = 1,30 TL civarı

Bükreş’te Yeme, İçme, Bükreş’te Ne Yenir?


Bükreş yemeklerini duyduğunuzda genel anlamda Türk yemekleri ile aynı tarzda olduğunu düşünebilirsiniz. Ama bizden en önemli farkı, Romen yemeklerinde yoğun olarak domuz eti kullanılması. Maalesef ki porsiyonlar gerçekten çok büyük.
  • Yemeklerin yanında garnitür olarak benim pek sevemediğim mısır nişastasından yapılmış olan mamaliga denen püre benzeri bir yiyecek veriyorlar.
  • Sarmale isimli yemek ise görüntü olarak lahana sarması, ama domuz eti ile yapılıyormuş.
  • Mici, domuz eti ile yapılan köfte.
  •  Ciorba, bizim her zaman içtiğimiz çorba.
  • Papanasi, geleneksel Romen tatlısı. Hamur tatlısı, üzerine blueberry ya da vişne reçeli koyuyorlar. 1 porsiyon papanasi 420 gram, o yüzden aman şeker komasına girmeyin, dikkat.


Gelelim nerelerde yemek yenir sorusunun cevabına…

Öncelikle Bükreş’te her keseye uygun yemek yenebilecek yer var. İsterseniz Mc Donalds, KFC, Subway’de yiyin, isterseniz şık, geleneksel bir restaurantta yemek yiyin. Hepsini denedim, açıkçası pişman olduğum bir yer de olmadı. 

Caru Cu Bere: Hem tarihi bir restaurant olması, hem de geleneksel yemekler sunması nedeniyle tercih ediliyor. Modern dans gösterisi saat 21:00’de. Yemekler ise gayet güzel. Ama servis inanılmaz geç.  Ben fırında dana eti ve mamaliga yedim. Et güzeldi ama mamaligayı sevemedim.




Hanu Lui Manuc: Tarihi bir handa yemek yemek için tercih etmelisiniz. Ortam çok güzel, çok zevkli. Ben tavuk şinitzel yedim. Porsiyonlar çok büyük.






Dristor Kebap: Döner, iskender, çorba deneyebilirsiniz. Ben mercimek çorbasını denedim, beğendim.

KFC, Mc Donalds, Pizza Hut, Subway de denediğim yerler oldu.

Emilia Cremeria: Dristor Kebap’ın sokağında yer alan bu tatlıcıyı denemelisiniz. Dondurma ve değişik tatlılar sunuyorlar. İstanbul’da böylesini yemedim denecek türden değil, ama yine de güzel.


Chocolat: Ateneul Roman’ın hemen yanında bulunan bu lüks pastaneyi  gerçekten tavsiye ederim. Üzeri altın yapraklı portakallı-çikolatalı değişik bir pasta yemiştim.

Hamurişi konusunda oldukça zengin seçenek mevcut. Hemen her sokakta bir pastane var. 





Bread and Butter: Kahvaltı için denediğim bir yer oldu. Güzel kahve için tavsiye ederim.


Boutique du Pain: Özellikle kahvaltı için çok güzel bir yer. Kiş ve portakal suyu denedim, çok da beğendim.

Van Gogh Cafe: Çok güzel bir ortamı var. Ballı limonata denedim. Çok da beğendim. Esas ortam için gitmelisiniz.



Kafe konusunda çok seçenek var. Özellikle Lipscani (Old Town) bölgesinde birsürü güzel yer var. Özellikle akşamları çok canlı oluyor sokaklar. 

Bükreş’te Ulaşım, Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım…


Bükreş Otopeni-Henri Coanda Havalimanından şehir merkezine giden otobüsler havalimanında alt kattan kalkıyor. 783 nolu otobüs ile şehir merkezine 45 dakikada ulaşabilirsiniz. Otobüs biletini, havalimanı kapısından çıkınca hemen sağdaki gişeden alabilirsiniz. 2 binişlik bilet almak zorundasınız, fiyatı ise 8,30 Lei. 15 dakika aralıkla otobüsler kalkıyor.

Şehir içi ulaşım için ise metro, tramvay ve otobüs seçeneklerini kullanabilirsiniz. Çoğu turistik yer, genellikle yürüme mesafesinde olsa da, bazı yerler için metroya binmeniz gerekebilir. 2 binişlik bilet 5 Lei, 10 binişlik bilet 20 Lei,  günlük sınırsız 8 Lei, haftalık 25 Lei.



4 Ağustos 2019 Pazar

Şirince'de Ne Yapılır? Şirince Gezi Rehberi

Şirince malum birkaç sene önce Mayalar'ın kehaneti nedeniyle pek bir ünlenmişti. O zamandan beri de benim aklımdadır. 

Şirince'ye gelebilmek için öncelikle Selçuk'a gelmeniz gerekiyor. Ardından, Şirince minibüsüne binmelisiniz. Selçuk-Şirince minibüsü yaklaşık 20-30 dakika sürüyor. Bizim Gümüldür'den Şirince'ye gitmemiz minibüsle yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Şirince yaklaşık 2 saatte gezilebilecek bir yer. Dik Arnavut kaldırımlı yokuşları olduğundan yaşlı ve küçük bebeği olanlara pek uygun bir yer değil. Bu arada yerler çok kaygan, o yüzden terlik yerine spor ayakkabı giymenizi öneririm.

Gelelim gezilecek yerlere;

Şirince çarşısı: Heryer şarap satan dükkanlar ve hediyelik eşyacılarla dolu. Güzel bir ortam var. 











Aziz John Baptist Kilisesi: Açıkçası işi biraz ticarete dökmüşler. Kilise bahçesine girdiğinizde şarap satın alabileceğiniz bir yer ve bir cafe var. 

Saint Dimitrios Kilisesi: Buraya gelebilmek için bir yokuşu tırmanmanız gerekiyor. Ama kilise avlusundan, Şirince'ye kuşbakışı bakmak gerçekten çok güzel.

Gümüldür'e Nasıl Gidilir? Gümüldür Rehberi

Gümüldür, İzmir havalimanına yaklaşık 40 km kadar uzakta bulunuyor. Toplu taşıma ile ulaşım için Havalimanından, metroya binip, 1 durak sonraki Cumaovası metro durağında inmeniz gerekiyor. Ardından belediye otobüsüne binerek yaklaşık 1 saatlik yol gidereek Gümüldür'e varabilirsiniz. Giderken bu güzergahı izledik, ancak dönüşte taksiyle döndük ve 130 TL ödedik. 

Gümüldür, daha çok yazlıkçıların ve herşey dahil otellerin mekanı. Bu nedenle çok fazla gezip görebileceğiniz çarşı, pazar maalesef yok. En çok tavsiye edilen yeri Gümüldür gece pazarı. Açıkçası ben pek beğenmedim. Sıradan Çin malı ürünlerin doldurulduğu upuzun bir cadde.

Gümüldür'ün denizi nasıl derseniz, biz Temmuz ayında gitmemize rağmen bence biraz soğuktu. Sabahtan öğlene kadar deniz çok güzel, durgun ama öğleden sonra 2 gibi dalgalanmaya başlıyor. 


Londra'da Ne Yenir? Londra'da Yeme İçme Rehberi

Londra'da ne yenir sorusunun karşılığı maalesef ki vazgeçilemeyecek ve muhteşem lezzetli yemekler değil. Çünkü İngilizler'in kendine has çok özel yemekleri yok. Bu yazıda benim de yediğim ve beğendiğim yerlerden bahsedeceğim.


Smack Lobster Roll'da ıstakozlu sandviç yiyebilirsiniz. Bir içecek ve ıstakozlu sandviç 20 Pound civarıydı sanırım. 


Poppies Fish and Chips'te İngilizler'in klasik fish and chips adını verdikleri balık ve patates kızartmasını yiyebilirsiniz. Mezgit veya morina balığından yapılmış olanı var. Garsonların neredeyse tamamı Türk. Ortam güzel. Bence fish and chips konusunda diğer yerlere göre daha iyi. Bir tabak fish and chips 14 Pound civarı.




Golden Union Fish Bar, aynı Poppies gibi fish and chips yapıyor. Ama Poppies'inki bence bir tık daha güzel. Golden Union'da havalandırmadan kaynaklı üstünüz biraz kızartma kokabiliyor. 


Franco Manca, birçok yerde şubesi olan bir pizzacı. Gerçek İtalyan pizzasına oldukça yakın lezzette pizzalar yapıyorlar. 

Tacos El Pastor, Borough market'in hemen yanında, porsiyonları inanılmaz küçük ve pahalı bir Meksika restaurantı. Çok tavsiye etmiyorum açıkçası. 


Pret a Manger, adım başı şubesi olan bir zincir. Ayaküstü sandviç, salat vs. yemek için ya da kahve içmek için tercih edilebilir. 

Wasabi Sushi&Bento, sushi sevenler için tercih edilebilir bir yer. Benim çok fazla bir merakım olmadığından, sadece 2 çeşit denedim. 



Nordic Bakery, İngilizler'in meşhur cinnamon bun adı verilen tatlı hamur işini güzel yapan, kahve de içbileceğiniz güzel bir yer. Bu arada vişneli keki de harika. 

Gail's Bakery, çok güzel bir pastane. Yediğim herşeyi gerçekten çok beğendim. Pecan fıstıklı brownie denedim. 


Milk Train, Covent Garden civarında dondurma yiyebileceğiniz bir yer. Benim internette görüp, merak ettğim için etrafında bulut gibi pamuk şekeri sardıkları dondurma yedim. Ama çok akışkan ve heryeriniz batıyor yerken. 


Brewmaster, bira içip, birşeyler atıştırabileceğiniz hoş bir yer. 


The Anchor: Thames Nehri kıyısında bulunan hem yemek hem de birşeyler içebileceğiniz hoş bir yer. Ben İngilizler'in ünlü Pim's adı verilen kokteylini denedim. Tatlı bir kokteyl, ben beğendim.