24 Haziran 2018 Pazar

Atina'da Yeme İçme, Atina'da Nerede Yemek Yemeli?

Atina'da yeme içme konusu hiç sorun yaşamayacağınızdan eminim. Herkese uygun birşeyler bulmak mümkün...

Souvlaki, bizim Urfa Kebaba çok benziyor. Sunumundan tutun da tadına varana kadar herşey aynı. Dana kıymasından yapılıyor. Porsiyonlar oldukça büyük, tabakta 4 parça var. Tıka basa doymanız mümkün. Porsiyon istemezsenz, pide arası bir ya da iki parça Souvlaki de koyabiliyorlar. 
Nerede Yenir? Thanasis, Savvas



Gyros, bildiğimiz döner aslında. Ben Atina'da yemedim. Tavuk, domuz ve dana eti çeşitleri var. 

Falafellas, Agias Irinis'ten girdiğinizde yolun solunda kalan ayak üstü lezzetli yemek yiyebileceğiniz bir yer. Müdavimi çok. Atina'nın yerlilerinin de çok yemek yediği bir yer. Oldukça da ucuz.



Psiri'de özellikle akşamları uğramanızı tavsiye ederim. Canlı müzik, uzo ve lezzetli yemekler... Fiyatlar hemen her yerde aynı, gözünüze hoş gelen yere girin oturun.


En beğendiğim yerlerden biri, Karamanlidika. Ne sipariş ederseniz edin, önce masaya dana füme ve peynir dilimi geliyor. Çok lezzetli. Menüdeki diğer yemekler, bizim aşina olduğumuz türden. Karaköy'deki Namlı havası var içeride. Ben kızarmış peynir ve patates, kavurma, biber, domates sotesi yedim. Ardından ikram edilen havuç reçelli yoğurt da 10 numara. Amaaaan alt tarafı yoğurt demeyin, kremamsı bir yapısı var. 



Athinaikon, yine çok beğendiğim yerlerden biri. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz minnak balıklardan yedim. Adını hatırlamıyorum balığın, ama çok lezzetliydi. 



Lukumades, yine Agias Irinis'te bulunan bir lokmacı. Dışarıda piknik masaları var. Lokmanın üzerine bal ve tarçı koydurabilirsiniz. Çikolata da isterseniz koyuyorlar. Bizim lokmanın yerini tutmasa da yine de güzel. Bu arada ev yapımı limonatası da çok güzel.


Tailor Made, Agias Irinis'te bulunan bir kahveci. Ben Yunan kahvesi içtim. Açıkçası pek beğenmedim. Muhetemelen başka bir şey içseydim, daha çok beğenirdim. Herkesin önünde Frappe vardı, ama ben merakımdan Yunan kahvesi içtim.


Oven Sesame, Agias Irinis'in girişinde bulunan değişik bir sandviç dükkanı. Ben Yunan tipi yedim. Beğendim. Yine ayak üstü yemek yemek için oldukça iyi bir seçim. 


Gregory's, heryerde şubesini görebileceğimiz bir kahveci. En iyi frappeyi de burada içtim. Tavsiye ederim.

Başka neler yenebilir derseniz, musakka derim. Ama bizim bildiğimiz musakkadan oldukça farklı. Tadı güzel.

Baklava için güzel diyemeyeceğim. Baklava, kocaman bir dilim olarak geliyor. Bir de mini baklava dedikleri, bizim bildiğimiz gerçek baklava ebatında olanı var. Ama tat olarak bizimkileri mumla aradım. Yine sırf meraktan denedim. Ben baklavayı Plaka'daki Pantheon Pastanesi'nde yedim. 






Atina'da Alışveriş, Hediyelik Eşya Ne Almalı?

Atina'nın en önemli alışveriş caddesi Ermou Caddesi. Bu caddede orta seviyede, bizim de Türkiye'den tanıdık olduğumuz markaları görebilirsiniz. Ama Louis Vuitton, Prada, Gucci gibi markalar arıyorsanız, o zaman Syntagma Meydanı'nda Kolonaki tarafına doğru gitmeniz gerekiyor.

Hediyelik eşya konusuna gelirsek Plaka, Monastiraki Meydanı, Acropolis'in aşağısı alışveriş yapabileceğiniz yerler. 

Benim en sevdiğimi ıvır zıvır mağazası Tiger Store burada da vardı. Atina'daki tek mağazası Ermou Caddesi'nde. 

Çikolata, uzo, Yunanların meşhur Feta peyniri ve kalamata zeytini almak isterseniz, herhangi bir süpermarketten almanızı tavsiye ederim. Ermou Caddesi'nin hemen altındaki Mitropoloes Caddesi üzerinde şubesi olan Bazaar Discount Market'ten alabilirsiniz. 

Atina Havalimanı frees shopta her yerde bildiğimiz ürünlerin dışında yerel ürünler de görebilirsiniz. Ama Atina şehir merkezinden alacağınız fiyatın bir tık üstünde.









Atina'da Gezilecek Yerler, Komsu'da Ne Var Ne Yok?

Komşu Yunanistan'a ilk gidişim Atina'ya oldu. Atina, internette okuduğum gibi İstanbul-İzmir karışımı bir yer. Ortamı bize çok yakın, yemekler neredeyse aynı...

Ben sevdim. Yunanistan'a tekrar gider miyim diye düşündüğümde, cevabım kesinlikle evet.

Atina'ya Sabiha Gökçen'den Pegasus ile uçtum. Havalimanından şehir merkezine metro ile gittim. Ücret 10 Euro. Syntagma Meydanı'na direkt ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Eğer oteliniz havalimanından gelen metro hattından başka bir yerde ise, aktarma yapmanız gerekir. Ama ulaşım kolay, metro saatleri oldukça sık.

Syntagma Meydanı'na çok yakın olan Hotel Lozenge'de 4 gece konakladım. Bu süre bence bol bol yeterliydi. Bu arada Pire'ye denize de gittim. Ama denize gitmem derseniz, 3 gece de yeterli olabilir. 

Otelin konumu Atina'da çok çok önemli. Gündüz neyse de, gece bazı bölgeler hakikaten ıssız olabiliyor. O nedenle, Syntagma meydanına yakın bir yerde seçmeniz önemli. Benim konakladığım Hotel Lozenge, Dior, Rolex, Prada gibi markaların olduğu şık bir caddede yer alıyordu. O yüzden özellikle geceleri gidiş- gelişlerde hiç tedirginlik yaşamadım. Otelimi her zaman olduğu gibi booking.com üzerinden aldım. Kahvaltı en üst katta, küçük bir salonda veriliyor. Açık büfe ve Acropolis manzaralı bir salonda harika tatlarla kahvaltı ediyorsunuz. Personel gayet güler yüzlü, yardımsever. O yüzden gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.



Metro, tramvay, otobüse tek biniş 1,40 Euro; 2 biniş 2,70 Euro, 5 biniş 6,50 Euro. 90 dakikada istediğiniz vasıtaya inip binebilirsiniz. İlk binişte kartınızı valide etmeniz gerekiyor. Aksi halde 60 katı ceza ödeyebilirsiniz. 

Atina'da gezilecek yerlere gelirsek;

  • Syntagma Meydanı: Aslında bakarsanız çok ilginç bir meydan sayılmaz bizim için. Ama Atina'nın merkezi konumunda olması nedeniyle oldukça önemli.
  • Parlamento Binası ve Meçhul Asker Anıtı: Her saat başı ilginç kıyafetli Yunan askerlerinin nöbet değişimini izleyebilirsiniz. 


  • Ermou Caddesi: Aslında oldukça uzun bir cadde. Ama Syntagma Meydanı'ndan Monastiraki Meydanı'na kadarki bölümde alışveriş yapabileceğiniz bir sürü dükkan var. Atina'da alışveriş yazım için buraya buyrun. Caddenin ortasında ise Panaghia Kapnikarea Kilisesi var. 
  • Monastiraki Meydanı: Ermou Caddesi'ni takip ettiğinizde buraya ulaşacaksınız. Burası aslında Eminönü'ne çok benziyor. Alışveriş yapabileceğiniz bir sürü hediyelik eşya dükkanı da var. 

  • Acropolis: Aslında tek başına Atina'yı ziyaret etme sebebi olabilir. Tek başına Acropolis'i 20 Euro'ya ziyaret edebilirsiniz. Ama bence en doğrusu 30 Euro'luk kombine bilet almak. Böylece Acropolis dışında da bir sürü yere girebilirsiniz. Ki ben de kombine bilet satın aldım. Kombine bilet, satın alım sonrası 5 gün geçerli. Acropolis'i gezmek yaklaşık 3 saat kadar sürüyor. Bazı yerler inanılmaz kaygan. O yüzden aman diyeyim altı kaymayan bir spor ayakkabı giyin.  Yaklaşık 1,5 saatte gezmek mümkün. Parthenon, Erektheion, Herodes Atticus Odeonu özellikle dikkat etmeniz gereken yapılar. 








  • Panathinaiko Stadı: Tamamen mermerden yapılmış bir stad. İçeriye girmeseniz de bütün stadı görmeniz mümkün. 

  • Lykavittos Tepesi: Manzara muhteşem. Atina'yı kuşbakışı izlemek gerçekten harika. Ancak çok yorgunsanız, pek tavsiye etmem. Neden derseniz, önce bayağı bir merdiven çıkmanız gerekiyor. Ardından her yarım saatte bir olan teleferiğe binebilirsiniz. Gidiş dönüş alırsanız daha ekonomik. Ya da ben teleferik falan istemem derseniz, yokuş da çıkabilirsiniz.Seçim sizin. Tepede yemek yiyebileceğiniz bir de restaurant var. 


  • Zeus Tapınağı: Önemli eserlerden biri. Kombine biletinizle buraya giriş yapabilirsiniz.

  • Hadrian Kapısı: Zeus Tapınağı'na giderken, önünden geçeceksiniz. Önemli eserlerden biri. 
  • Roman Agorası: Kombine biletle giriş yapabilirsiniz. 

  • Acropolis Müzesi: Önce Acropolis'i gezmenizi ardından Acropolis Müzesi'ni görmenizi tavsiye ederim. Acropolis'te gördüğünüz bir çok kalıntının burada aslını görmeniz mümkün. 



  • Arkeoloji Müzesi: Gerçekten harika bir müze. Yaklaşık 3 saatte gezebilirsiniz. Müze, dönemlere göre ayrılmış, müze haritasını istemeyi unutmayın. Haritada hangi sırada gezmeniz gerektiği anlatılıyor.



  • National Garden: Aslında oldukça büyük olan bu bahçe, Parlamento Binası'nın hemen arkasından başlıyor, Panathinaiko Müzesi'ne kadar uzanıyor.
  • Zappeion Binası: National Garden içinde olan bu bina, Panathinaiko Stadı'na oldukça yakın. Bu bina 1896 yılında Yaz Olimpiyatlarında kullanılmış. 
  • Plaka: Kendinizi Alaçatı sokaklarında hissedeceğiniz, gece gündüz çok renkli bir semt. Hem hediyelik eşya alışverişi yapma imkanı hem de yemek yiyebileceğiniz bir sürü restaurant var.


  • Agias Irinis: Syntagma'dan Monastiraki'ye doğru giderken sağ kolda kalıyor. Burada çeşitli restaurantlar ve kafeler var. 
  • Anafiotika: Merdivenler ve bu merdivenlerde masalar, minderler... Zevkli, cool  bir ortam. Ben sevdim. Hem yerlilerin hem de turistlerin uğradığı bir yer. (Aman dikkat, Google Maps yanlış yeri gösteriyor. Aslında Plaka'ya çok yakın.)

  • Psyri: Özellikle akşamları uğramanızı tavsiye ederim. Canlı müzik, uzo ve lezzetli yemekler... Fiyatlar hemen her yerde aynı, gözünüze hoş gelen yere girin oturun.