27 Ağustos 2017 Pazar

Toledo, Gezilecek Yerler Rehberi...

Toledo, İspanya'nın eski başkenti. Hristiyanlık, Yahudilik ve Müslümanlığa ait izleri taşıyan bu şehri görmeyi es geçmeyin derim. Özellikle de Madrid'e gitmişseniz, yarım gününüzü muhakkak buraya ayırın.

Toledo, eski şehir ve yeni şehir olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tarihi, turistik yerler eski şehirde. Gelelim Toledo'ya nasıl ulaşacağınıza. Ben Madrid'in merkez tren istasyonu olan Atocha'dan tren ile Toledo tren istasyonuna ulaştım.Ardından Toledo tren istasyonundan kalkan otobüsler ile de eski şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Dönüş saatimi bilmediğim için tren biletimi gidiş-dönüş almadım. Ancak dönüş zamanı, tren istasyonuna erken dönün. Çünkü tren biletinizi alabileceğiniz makine yok. Gişeden biletinizi almak zorundasınız ve çok yavaş işleyen bir sistem var. Ben neredeyse treni kaçırıyordum...

Toledo Tren İstasyonu


Siz siz olun Toledo'ya mümkün olduğunca erken gelin. Henüz turist kalabalığı zirveye ulaşmamışken, rahat rahat gezin. Saat 10'dan sonra iğne atsanız düşmez oluyor, Toledo'nun dar sokaklarında.





Gezilecek yerlere gelirsek Toledo'nun simgesi La Cathedral, kale Alcazar, Sinagoga de Santa Maria La Blanca. Toledo'lu ünlü sanatçı El Greco'ya gelirsek eğer Museo del Greco ve Santo Tome Kilisesi'nin bir bölümünde yer alan Orgaz Kontu'nun Cenaze Töreni Eseri. Hristiyanlık ve Yahudilik izleri muhafaza edilmiş olsa da, Müslümanlık için aynı şeyi söylemek maalesef mümkün olmamış. Toledo'daki tek cami şu anda kapalı.

La Cathedral

La Cathedral

Alcazar
Orgaz Kontu'nun Cenaza Töreni Eseri'ne Girerken

Orgaz Kontu'nun Cenaze Töreni Eseri Girişi 

Museo Del Greco
Museo Del Greco Bahçesi'nde

Yeme içme konusunda çok fazla alternatif yer yok aslında bakarsanız. Ben kahvaltı için sabah merkezde bulunan Mazapan El Foro'ya gittim. Ama bayıldığımı da söyleyemem. Ama hemen karşısındaki 1856 yılından beri faaliyette olan Pasteleria Santo Tome,  özellikle marzipan almak için doğru adres.
Mazapan El Foro
Mazapan El Foro


Hediyelik eşya konusunda çok seçenek mümkün. Benim tavsiyem ise Artesenias Medina mağazaları. Toledo'da birkaç şubesi var. Benim gördüğüm bir şubesinde sadece yelpazeler varken, diğer şubesinde çok çeşitli hediyelikler bulmanız mümkün. Ayrıca Toledo'ya has kılıçlar ya da çelik eşyalardan almak isterseniz seçenek bol.