23 Aralık 2017 Cumartesi

Zagreb'te Alışveriş, Zagreb'ten Ne Alsam?


Zagreb alışveriş anlamında inanılmaz alternatifleri olan bir yer değil.

Kozmetik ve normal market alışverişi için Müller mağazasını , özellikle de Trg Bana Jelacica Meydanındaki çok katlı mağazayı tavsiye ederim.

Dolac Market, eski şehirde bulunan bir pazar. Trg Bana Jelacica Meydanı'nın hemen dibinde. Aslında biz Türkler için çok ilginç olmamakla birlikte, Avrupa'da çok da alışık olunmayan bir yer. Meyve-sebzeden tutun da hediyelik eşyaya kadar çeşitli şeyleri bulmak mümkün. Hafta içi gitmeyi planlıyorsanız, saat 15:00'ten sonra kapalı olduğunu unutmayın.



Dolac Market

Ilıca Caddesi, Zagreb'in en önemli alışveriş caddesi. Alışveriş için başka bi yer aramanıza pek gerek yok.

İyi Alıverişler ...

Zagreb Gezi Rehberi...


Zagreb, Hırvatista'ın başkenti, Dalmaçya'nın tarihi şehri...

Zagreb, çok büyük bir yer değil. O yüzden 1 tam gün, en fazla 1,5 günde rahat rahat gezersiniz. Oldukça ucuz, küçük bu tarihi şehri, biraz da benden dinleyin efendim..

Zagreb, Gornji Grad ve Donji Grad olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Turistik yerlerin büyük bölümü Gornji Grad'ta yer alıyor. 

Trg Bana Jelacica Meydanı, Zagreb'in tam merkezinde yer alıyor. Meydanın ortasında Josip Jelacic'in heykeli var. Meydanda kafeler, restaurantlar var. Görülmeye değer tüm yerler Trg Bana Jelacica Meyda'nın yakınında ve yürüme mesafesinde. Konaklama için meydanın civarında bir yerler seçmenizi tavsiye ederim.
Trg Bana Jelacica Meydanı


Zagreb Katedrali, Trg Bana Jelacica Meydanı'nın hemen yakınlarında bulunan bu neo-gotik tarzda yapılmış katedrali görmenizi tavsiye ederim. 

Zagreb Katedrali
Zagreb denince en önemli ve en görülesi yerlerden biri St. Mark's Church. Bu kiliseyi ilginç yapan çatısındaki harika seramikler. Kiliseye çıkmak için dünyanın en kısa süren tramvay yolculuğunu yapabileceğiniz gibi merdivenle de çıkabilirsiniz. Tramvayla yukarıya çıktığınızda sizi harika bir manzara bekliyor. Aşağı inerken kilisenin solundaki yolu takip edin, muhteşem street artlar göreceksiniz. 
St. Mark's Church
Dünyanın En Kısa Süren Tramvayı


Madrid'te Gezilecek Yerler ...

Madrid'te başlıca gezilecek yerleri aşağıda görebilirsiniz. Rahat rahat 3 günde buraları gezebilirsiniz.
Mutlu gezmeler 💟💟💟🚶🚶🚶

  • Puerta del Sol
Puerta de Sol

  • Plaza Mayor
Plaza Mayor
  • Almudena Katedrali

Almudena Katedrali

  • Madrid Kraliyet Sarayı (Royal Palace of Madrid)
Madrid Kraliyet Sarayı
  • Reina Sofia Müzesi
Reina Sofia


  • Prado Müzesi
  • Puerta de Alcala
Puerta de Alcala

  • Plaza de Espana
Plaza de Espana

  • Gran Via
  • Plaza Santa Ana
  • Las Ventas
Las Ventas


10 Eylül 2017 Pazar

Madrid'te Boğa Güreşi...

Boğa güreşi mi? Yok bir daha ben almayayım.

Gitmeden önce bu kadarını tahmin etmezdim. Ama tam anlamıyla korkunç bir şeymiş.

Madrid'te Las Ventas-Plaza De Toros'ta düzenleniyor.



Peki ben nasıl bilet aldım? Biletler, arenaya yakınlığınıza ve güneş ya da gölgede olmanıza göre değişiyor. Güneşteyseniz tabi ki biletler nispeten daha ucuz. Ben Madrid'e gitmeden birkaç hafta önce  biletimi www.bacantix.com  sitesinden aldım. Ki aldığım zamanda bile az bilet kalmıştı.

Yaklaşık olarak 1,5-2 saat kadar sürüyor. Bu sürede ilk önce bir toplu geçiş, ardından boğa güreşi başlıyor. İlk önce birkaç matador çıkıp, hayvanı kızdırıyor, ardından atlı matadorlar (picadore) çıkıyor ve hayvanı yine kızdırıp, sırtına mızraklar saplıyor. Hayvan garibim, can havliyle saldırıyor yine. Ardından esas matador çıkıyor, yine hayvanı kızdırıyor. Ama hayvanın zaten canı kalmamış, Hayvanın üzerine mızraklar, kılıçlar derken hayvan ölüyor. Sonra atlarla sürükleyip, ole nidaları ve alkışlar eşliğinde hayvanı arenanın dışına çıkartıyorlar. Zannediyorsanız ki bu iş bir defaoluyor, çok yanılıyorsunuz. Tam 6 defa oluyor, bu vahşet. Eğer matador başarısız oluyorsa, protesto edip, dışarı çıkıyorlar izleyiciler. O derece fanatikler.





Ben bu vahşete katlanamam diyorsanız, ki ben bileydim öyle yapardım. Boğa güreşinin hemen bitiminde içeri girip, sadece arenanın fotoğrafını çekebilirsiniz.






27 Ağustos 2017 Pazar

Toledo, Gezilecek Yerler Rehberi...

Toledo, İspanya'nın eski başkenti. Hristiyanlık, Yahudilik ve Müslümanlığa ait izleri taşıyan bu şehri görmeyi es geçmeyin derim. Özellikle de Madrid'e gitmişseniz, yarım gününüzü muhakkak buraya ayırın.

Toledo, eski şehir ve yeni şehir olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tarihi, turistik yerler eski şehirde. Gelelim Toledo'ya nasıl ulaşacağınıza. Ben Madrid'in merkez tren istasyonu olan Atocha'dan tren ile Toledo tren istasyonuna ulaştım.Ardından Toledo tren istasyonundan kalkan otobüsler ile de eski şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Dönüş saatimi bilmediğim için tren biletimi gidiş-dönüş almadım. Ancak dönüş zamanı, tren istasyonuna erken dönün. Çünkü tren biletinizi alabileceğiniz makine yok. Gişeden biletinizi almak zorundasınız ve çok yavaş işleyen bir sistem var. Ben neredeyse treni kaçırıyordum...

Toledo Tren İstasyonu


Siz siz olun Toledo'ya mümkün olduğunca erken gelin. Henüz turist kalabalığı zirveye ulaşmamışken, rahat rahat gezin. Saat 10'dan sonra iğne atsanız düşmez oluyor, Toledo'nun dar sokaklarında.





Gezilecek yerlere gelirsek Toledo'nun simgesi La Cathedral, kale Alcazar, Sinagoga de Santa Maria La Blanca. Toledo'lu ünlü sanatçı El Greco'ya gelirsek eğer Museo del Greco ve Santo Tome Kilisesi'nin bir bölümünde yer alan Orgaz Kontu'nun Cenaze Töreni Eseri. Hristiyanlık ve Yahudilik izleri muhafaza edilmiş olsa da, Müslümanlık için aynı şeyi söylemek maalesef mümkün olmamış. Toledo'daki tek cami şu anda kapalı.

La Cathedral

La Cathedral

Alcazar
Orgaz Kontu'nun Cenaza Töreni Eseri'ne Girerken

Orgaz Kontu'nun Cenaze Töreni Eseri Girişi 

Museo Del Greco
Museo Del Greco Bahçesi'nde

Yeme içme konusunda çok fazla alternatif yer yok aslında bakarsanız. Ben kahvaltı için sabah merkezde bulunan Mazapan El Foro'ya gittim. Ama bayıldığımı da söyleyemem. Ama hemen karşısındaki 1856 yılından beri faaliyette olan Pasteleria Santo Tome,  özellikle marzipan almak için doğru adres.
Mazapan El Foro
Mazapan El Foro


Hediyelik eşya konusunda çok seçenek mümkün. Benim tavsiyem ise Artesenias Medina mağazaları. Toledo'da birkaç şubesi var. Benim gördüğüm bir şubesinde sadece yelpazeler varken, diğer şubesinde çok çeşitli hediyelikler bulmanız mümkün. Ayrıca Toledo'ya has kılıçlar ya da çelik eşyalardan almak isterseniz seçenek bol.








16 Temmuz 2017 Pazar

Madrid'te Yeme İçme Rehberi, Madrid'te Ne Yenir?

Madrid yeme içme konusunda çok zengin ve her keseye hitap eden bir yapıya sahip. Ayaküstü yemek de mümkün, çok lüks de mümkün. Seçim size kalmış.

Kahvaltı ve pastane konusunda Puerta del Sol meydanında bulunan La Mallorquina iyi bir seçim. İsterseniz alt katta barda, isterseniz üst katta masaya servis mümkün. Çoğunlukla tatlı şeyler var. Çok lezzetli ve oldukça ekonomik.




La Mallorquina

Kahvaltı ve pastane olarak başka bir öneri de Mama Framboise. Tasarımı çok güzel bir pastane. Madrid'te birkaç tane daha şubesi var. Ben Colon metro istasyonu yakınındaki Calle Fernando VI Caddesindeki şubeye gittim. Servis biraz yavaş, ama herşey çok lezzetli. İyi ki gitmişim dediğim bir yer oldu.




Mamma Framboise

Tatlı konusunda önerebileğim bir yer ise San Gines Chocolateria. Puerta Del Sol meydanına çok yakın, Pasadizo de San Gines sokağında bulunuyor. Buranın en önemli lezzeti sıcak çikolata ve yanında servis edilen 6 adet churro. Churro, uzun tulumba tatlısı şeklinde, ama tatlı ya da tuzlu olmayan hamur kızartması. Ben daha önce Milano Expo'da yemiştim, çok çok beğenmemiştim. Ama dedim ki belki esas yerinde yemediğim için bana öyle gelmiştir. Ancak bu kez de fikrim pek değişmedi.

San Gines Chocolateria


Tatlı konusunda yine çok çok beğendiğim bir lezzet de birçok şubesini gördüğüm bir yoğurt-dondurmacı olan Llalloa. Ben Plaza Mayor çıkışındaki şubede oturdum ve çok sevdim.
Llalloa 

Gelelim benim en en bayıldığım yere Mercado de San Miguel. Burası Purta del Sol meydanının hemen yakınlarındaki Plaza Mayor'un hemen arkasında yer alıyor. Çeşit çeşit tapas, kokteyller, meyveler, deniz ürünlerini satan çok sayıda dükkan var. Gece geç vakite kadar olan bu pazarda istediğiniz dükkandan beğendiğiniz yiyeceği alıp, ortada bar kısmında yiyip, içebilirsiniz. Hem fiyatlar çok ekonomik, hem çok lezzetli, hem bol çeşit, ne ararsanız var. Ben bayağı bir yiyip içtim burada.






Mercado de San Miguel


Casa Labra, Puerta del Sol meydanında bulunan El Corte Inglese mağazasının hemen arkasında, özellikle yerel halk tarafından çok tercih edilen bir yer. Daha çok apertaif şeyler yiyebiliyorsunuz. Fiyatlar yine çok ekonomik. Burasıyla aynı tarzda yiyecekler yapan bir diğer yer ise Mercado de San Miguel'in yakınındaki Casa Revuelta. Ama bana sorarsanız Casa Labra daha iyi bir seçim. Özellikle yazları çok daha iyi, çünkü restoranın dışında bar masaları var.

Madrid'in meşhur tapasçılar sokağı Cava Baja. Ben çok canlı, hareketli bir sokak göreceğimi hayal ediyordum. Ancak ne gündüz, ne de gece çok hareketli değildi.

Plaza Santa Ana, hem akşamüstleri hem geceleri sürekli kalabalık olan bir meydan. Burada hem yemek yeyiebileceğiniz, hem de bir şeyler içebileceğiniz bir sürü yer var. Ben Santa Ana Restoren'da yer bulabildim ve beğendim. Madrid'in zincir restoranlarından biri olan Lateral'in bir şubesi de bu meydanda. Ben Lateral'in Madrid'in ünlü alışveriş caddesi Gran Via'yla kesişen Calle de Fuencarral şubesine gittim ve beğendim.
Santa Ana Restoran

Lateral

Deniz ürünleri konusunda Madrid çok zengin. Kalamar benim her daim tabi ki favorim. Bunun için birkaç restoran denedim. Plaza Mayor çıkışındaki Bar Postas Cerveceria en beğendiğim yer oldu. İster porsiyon kalamar, ister ekmek arası, ister porsiyon baby kalamar alın. Hepsi çok lezzetli. Bira da içiyorsanız , muhakkak yeşil zeytin de geliyor yanında.


Bar Posta Cerveceria

100 Montaditos, Madrid genelinde çok çok fazla şubesi olan bir zincir restoran. Çok çok ekonomik ama lezzetli yiyecekler var. Lokasyon olarak da çok güzel yerlerde açılmış olan bu restoranlar, her daim kalabalık. Muhakkak en az 1 kere birşeyler yiyin ya da için derim ben.
100 Montaditos

Dünyan'nın en eski restoranı olduğu belirtilen ve bu ünvanıyla Guiness Rekorlar Kitabına giren Botin Restoran'da yemek yemeseniz bile, en azından önünde geçin derim.
Botin Restoran