13 Haziran 2016 Pazartesi

Yurtdışına Çıkıyorum... Yanıma Ne Alsam?

Yurtdışına çıkarken, yanıma ne alsam sorusu herhalde en az bir hafta önce herkesin kafasını kurcalar. Tabi ki de pasaport, döviz, uçak bileti, otel rezervasyonunuz varsa çıktısı. Peki başka nelere dikkat etmek gerekir.

Öncelikle gideceğiniz mevsim ne olursa olsun, gideceğiniz ülkenin iklim koşullarının çok önemli olduğunu unutmayın. İstanbul'da hava 25 C iken, gideceğiniz ülkede karasal iklim hakim ise İstanbul'a göre daha soğuk bir hava ile karşılaşmanız kaçınılmaz. Kötü süprizlerle karşılaşmamak için ilk önce accuweather sitesinden önümüzdeki günlerdeki hava durumuna, hatta geçen yıl aynı dönemdeki hava durumunu muhakkak kontrol etmek en iyisi. Hatta saat saat bile kontrol yapmak mümkün. Ben çok şaştığını görmedim  bu sitenin.

Mevsime uygun kıyafetlerin yanında, her zaman kullandığınız ilaçlar ve acil durumlara karşı yanınızda ilaçlar bulundurmayı aman unutmayın. Tatiliniz zehir olmasın !

Yol, iz bulma konusuna gelirsek... Ben hep kağıt harita kullanmayı sevenlerdenim. Ama son dönemde  yurt dışına çıkmadan önce cep telefonuma Google Maps Çevrimdışı haritaları yüklüyorum. Gitmeyi düşündüğüm yerleri de uygulama üzerine işaretliyorum. İnternet kullanmadan, kullanmak mümkün. Tek dezavantajı telefonunun şarjını çok tüketiyor. Yol bulmak, kağıt haritaya göre daha kolay oluyor. Ama kağıt haritanın tadı da bir başka...

Yalnız çıktığım için yurtdışına muhakkak selfie çubuğum yanımda olur. Dolayısıyla sürekli birilerinden rica etmek zorunda kalmıyorsunuz. Ben cep telefonu ile fotoğraf çeksem de kesinlikle yanımda fotoğraf makinesi taşırım.

Herşeyi içine koyduğum minik bir sırt çantası. Ben Decathlon dan aldım çantamı. Ama bazen müzelerde sırt çantası sorun olabiliyor. Hem sırt çantasını vestiyere bırakmamak için hem de dışarıda bir alışveriş yaptığımda elimde alışveriş torbalarıyla dolaşmamak için ne olur ne olmaz diye bir bez çantayı katlayıp, sırt çantasının içine koyarım. 

İyi yolculuklar :)

8 Haziran 2016 Çarşamba

Prag'da Alışveriş Nerede Yapmalı, Ne Almalı?

Prag'da alışveriş, emin olun Türkiye'den daha ekonomik. Hediyelik eşya almak isterseniz, tarihi merkezin civarında çok sayıda hediyelik eşya satan dükkan var. Ama en ucuz yer neresi derseniz kesinlikle Havelske Trziste. Havelska Caddesi üzerinde kurulan bu açık hava pazarında Prag ile ilgili her türlü hediyelik eşyayı bulabilirsiniz. Ancak akşam 6 gibi tezgahların toplanmaya başladığını aman unutmayın. Magnetlar 20 CZK ile 80 CZK arasında değişiyor.

Alışveriş merkezi olarak çok sayıda alternatif mevcut. Ancak Prag 1. bölgede olması ve kaldığım otel olan Ibıs Praha Old Town'ın hemen yanında olması nedeniyle ben Palladium alışveriş merkezini tercih ettim. Burada tüm spor mağazalarını bulabilirsiniz. Burada özellikle  Sportissimo,  A3Sport  ve Foot Locker a uğramanızı tavsiye ederim. Sportissimo'da outlet spor ürünleri de bulabilirsiniz. Örneğin Türkiye'de 335 TL olan yeni sezon bir spor ayakkabıyı Foot Locker'dan yaklaşık 200 TL'ye almanız mümkün. Bu arada 2000 CZK'lık tek seferde alışveriş yapmanız halinde tax free (vergi muafiyeti) avantajından faydalanabilirsiniz. Bunun için mağazada ödeme sırasında kasiyere muhakkak belirtmeniz gerekiyor.

Palladium'da en alt katta süpermarkette bulunuyor. Ama Palladium'da birçok mağazanın sabah 10'da açılıp, hepsinin akşam saat 9'da kapandığını unutmayın.


Prag'dan başka şehre özel ne alınır derseniz, cevap kristal ve kukla olacak. Kristal için hediyelik eşya satan dükkanlarda el işçiliği olduğu iddia edilen kristaller görebilirsiniz. Ancak bunların içinde en ünlüsü, her yerde bir mağazasını görebileceğiniz Blue Praha. Bir de çeşit çeşit matruşka satan dükkanlar göreceksiniz. Fiyatlar hakkında fikir vermesi açısından kendime aldığım matruşka yaka iğnelerinden birinin fotoğrafını aşağıda görebilirsiniz. Fiyatı ise 90 CZK. Yani yaklaşık 10 TL gibi.
Kristal eşya satan dükkanlara Prag'da çokça rastlayabilirsiniz

Prag'da kuklalar
Matruşka dükkanları
Matruşka yaka iğnesi



Çikolata konusunda diğer Avrupa ülkelerinden çok farklı seçenekler maalesef ki yok. Ben free shop'tan almak yerine şehri gezerken bir süpermarketten almayı tercih ediyorum. Çünkü aynı çikolatayı Prag Havaalanı Free Shop'te kesinlikle birkaç kat daha pahalıya alıyorsunuz.

Eğer derseniz ki ben dünyaca ünlü markaları arıyorum, o zaman Josefov'a buyrun. Hiçbir şey almasanız bile, vitrinlere bakmak bile gerçekten çok zevkli.

Josefov'daki şık mağazalar